Jeles Mászás!


Jeles mászás!

Fal- és sziklamászás hallássérültekkel

A Fiatalok Lendületben Program pályázatának támogatásával megvalósítja a
Kárpátok Vándorai Természetjáró Egyesület

Jeles Mászás!

Kültéri falmászó alkalmak. Időpontok és jelentkezés!

A Jeles mászás! ötletének születése
2011-ben csatlakozott az Egyesülethez egy akkoriban jelnyelvet tanuló tagunk. Az Egyesület vezetőjével gyorsan egy új közös elképzelés kovácsolódott, amikor újonnan érkezett társunk belekóstolt a sziklamászás élményébe. Ezt a sportot a hallássérültek számára is elérhetővé lehetne tenni!
2011 szeptemberében első alkalommal, egy nyílt nap keretében tette magát próbára az Egyesület, ugyanis elhatároztuk, hogy hallássérült társainkkal is megismertetjük a sziklamászásban rejlő lehetőségeket. A mászás során a biztosító és a mászó között fontos az akadálytalan kommunikáció, így már első alkalmunk során is kommunikációs segítők közreműködésével dolgoztunk.
A nyílt napos mászás pozitív visszhangra talált, így a résztvevők azóta is várják az esemény folytatását. Erről a Galériánkban található egy fotóválogatás, illetve egy Beszámoló is készült erről a napról.

 

Háromévnyi munka és tervezés után végre mászunk!
Hosszas próbálkozás után végre sikerült támogatást szereznünk, hogy elképzelésünket megvalósíthassuk. A pályázati támogatás lehetővé tette, hogy hallássérült társaink számára ingyenesen tudjuk biztosítani a lehetőséget, hogy e remek sporttal megismerkedhessenek, ráadásul, mindezt akadálymentesített környezetben.

 

A szervező csapatról
Az Egyesület megalakulása óta (2008) foglalkozik aktívan a technikai jellegű természetközeli sportok gyakorlásával és népszerűsítésével, így a fal- illetve sziklamászással is. Több tagunk végzett sikeresen sziklamászó, hegymászó és barlangász tanfolyamokat. Az ő szakmai tudásuk és közreműködésük nélkülözhetetlen programjaink szakszerű, biztonságos lebonyolításához.
Egy ilyen eseményt szervezni nagy felelősség és egyben kihívás is, hiszen a folyamatos kommunikációt csak olyan személyek segítségével tudjuk biztosítani, akik a jelnyelv használatában otthonosan mozognak, de a mászótechnika sem idegen tőlük. Programunkban hat önkéntes kommunikációs segítő dolgozik, hogy eseményeink akadálymentesek legyenek.

 

Fiatalok Lendületben Program